
Subdomain Türkçe anlamına bakıldığında alt domain, yani “alt alan adı” anlamına gelmektedir. Subdomainler ancak ana bir domaine bağlı olarak açılabilir ve kullanılan arama motorunda ana domainin bir parçası olarak tanımlanırlar.
Subdomainin ne olduğuna dair bir örnek verilmesi gerekiyorsa; www.varolyazilim.net ana bir domaindir, firma bu site üzerinden hosting ve domain satışı ,yapmaktadır. Blog.varolyazilim.net subdomaini ise kullanıcılara hosting,domain,teknoloji, sosyal medya ,e-ticaret gibi konularda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan bir blog sayfasıdır.
Subdomainler ne işe yarar?
Subdomain kullanımının asıl amacı domaini ön plana çıkarmaktır. Bütün subdomainler ayrı ayrı olarak bir iş modeli adına tasarlanıp kullanıma açık hale getirilebilir. Bu şekilde hazırlanması tavsiye edilenler arasındadır. Örnek verecek olursak elektronik eşya ve mobilya ürünlerinin satışını yaptığınız bir web sitesine sahip iseniz satılan ürünlerin kategorileri farklı ve birbirinden bağımsız olduğu için subdomain kullanmak siteniz için çok daha yararlı olacaktır. Eski teknolojide arama motorları subdomainleri başarılı bir şekilde algılayamadığı için index kısmında bir takım sorunlar meydana gelmekteydi ve web sitesi kurucuları tarafınca çok fazla tercih edilen bir yöntem değildi .Ancak arama motorlarının da geliştirilmesiyle birlikte bu sorunlar tamamiyle çözüldü ve subdomaini kullanan kullanıcı sayısı çoğaldı. Dünya genelinde bir çok büyük forum web sayfaları ”forum.siteadi.com” şeklinde subdomaine bağlı bir şekilde kurulmuştur ve o şekilde yayınlanabilmektedir.
Subdomain Nasıl Oluşturulur?
Subdomainler ana domaine bağlı olarak işlediği için ilk önce yapmanız gereken ana domaininize bağlı sunucunun kontrol paneline( cpanel, plesk …) erişmek. Ardından oradan, size sunulan hostun izin verdiği kadar sayıda subdomain oluşturma hakkına sahip olursunuz.