
alışveriş yaparken alişveriş kelimesinin kökü Bir ürün alırken bir karşılık veriliyor olması durumunu tanımlamaktadır. Bu karşılık, modern dönemde para olarak karşılık bulur. Fakat alışveriş alışkanlıkları ve biçimlerinin dönüşümüne bağlı olarak bu anlayış da yavaş yavaş değişmeye başlamıştır. Fiziksel mağazalarda yapılan alışverişlerde de artık başta kredi kartları olmak üzere farklı ödeme yöntemleri sıklıkla kullanılıyor.
E-ticarete baktığımızda da benzer bir durum karşımıza çıkar. İnternet üzerinden yapılan alışverişler için ilk akla gelen ödeme biçimi elbette ki kredi kartları olsa da farklı ihtiyaçlara hitap neden yeni e ticaret ödeme sistemleri de her geçen daha sık tercih edilmeye başlanmış durumda. Bu durum da kaçınılmaz olarak “E-ticaret ödeme sistemleri nelerdir?” gibi soruları gündeme getiriyor.
E-ticaret Ödeme Sistemleri Nedir?
İnternet üzerinden yapılan alışverişler, doğası gereği klasik anlamda nakit ödemeyi olanaksız kılar. Dolayısıyla yeni ödeme şekillerinin ortaya çıkması zaman içinde zorunlu hâle gelmiştir. İlk etapta en çok kullanılan yöntem kredi ya da banka kartları olduğu rahatlıkla söylenebilir. Lakin e-ticarete yönelik ilginin artması, farklı ödeme biçimlerini tercih eden kişilerin de internetten alışveriş yapma alışkanlığı kazanmasına neden olmuştur. Bu şartlar altında sadece kredi kartları, her kesimden müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak konusunda yetersiz kalmış; dolayısıyla da yeni e ticaret ödeme sistemleri ortaya çıkmaya başlamıştır.
Tüketici Tarafından En Çok Kullanılan Ödeme Yöntemleri Nelerdir?
Kredi Kartı ile Ödeme
Havale/EFT ile Ödeme
Sanal Kartlar ile Ödeme
Anında Alışveriş Kredisi ile Ödeme
Kapıda Ödeme
Mobil Ödeme
E-Ticaret Siteleri Tarafından Tercih Edilen Ödeme Yöntemleri Nelerdir?
E ticaret ödeme sistemleri konusuna kullanıcılar tarafından baktıktan sonra, şimdi konuya internet üzerinden satış yapan siteler açısından yaklaşabiliriz. Birçoğu doğru ödeme sistemleri arasında yer alan bu yöntemler, e-ticaret işletmelerine pek çok kolaylık sağlar.
PayPal ile Ödeme
iPara ile Ödeme
PayU ile Ödeme
Paymec ile Ödeme
BKM Express ile Ödeme
E-ticaret Sitelerinin Ödeme Sistemleri Neye Göre Farklılık Gösterir?
E ticaret ödeme yöntemleri, e-ticaret sitelerinin kazançlarını doğrudan elde ettikleri unsurdur. Bu sebeple mümkün olduğunca fazla ödeme sistemini altyapılarında bulundurmaları faydalarına olur. Ama kimi siteler için belirli yöntemler elzem hâle gelebilir. Bu durum, birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Söz konusu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Müşteri Portföyü: Bir satış sitesi, daha yoğun olarak nasıl bir müşteri kitlesine hitap ediyorsa e ticaret ödeme sistemlerini de ona göre belirlemelidir. Örneğin daha çok öğrencilere ve gençlere yönelik ürünler sunan bir sitenin, kapıda ödeme sistemini de desteklemesi satış rakamlarını yukarı çekecektir.
Satılan Ürün Skalası: Kimi ürün grupları, farklı türden ödeme sistemlerini gerektirebilir. Bunun özellikle yüksek tutarlı elektronik cihazlar için geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Siz de bu türden ürünler satmayı düşünüyorsanız site altyapınızda taksitli e ticaret ödeme sistemlerine, hatta spesifik olarak anında alışveriş kredisi yöntemine yer vermeniz faydanıza olacaktır.
Hedeflenen Kitle: Bir site hâlihazırda devam eden faaliyetlerini yeni bir hedef kitleyi kapsayacak şekilde geliştirmeyi düşünüyorsa, bu plana e ticaret ödeme sistemleri de dâhil edilmelidir. Aksi hâlde sitenin sunduğu ürün ya da hizmetlere ilgili gösteren kitleye dâhil olan kişiler, tercihi olan ödeme yöntemini bulamayınca satın alma işlemini gerçekleştirmekten vazgeçebilir.
Satış Yapılan Bölge: Yukarıda saydığımız yöntemlerin çok büyük kısmı yurt içinde sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Fakat yurt dışına satış yapmak ya da e-ihracat, iş planınızın bir parçası ise kullandığınız e ticaret ödeme araçları arasında uluslararası para transferine de izin veren yöntemlerin de bulunması gerekir.
Yurt Dışından Ödeme Alma İşlemi Nasıl Gerçekleşir?
Yurt dışından e ticaret ödemesi almak için, sitenizin altyapısının satış yapacağınız ülkede kullanılan ödeme sistemlerini de desteklemesi gerekir. Dolayısıyla hangi ülke pazarına açılmayı planlıyorsanız öncelikle o bölgede kullanılan e ticaret ödeme yöntemleri hakkında da araştırma yapmanız, bilgi edinmeniz gerekir. Diğer ülkelere satış yapmak için Amazon, eBay, Etsy gibi tüm dünyada hizmet veren sanal pazar yeri platformlarını tercih etmeniz bu süreçte işinizi kolaylaştırır.
E-ticaret Sitelerinden Alışveriş Yapan Tüketicilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Nedir?
İnternet üzerinden alışveriş yapmanın ciddi anlamda yaygınlık kazanmasına rağmen hâlâ kimi kullanıcılar, güven konusundaki endişeleri nedeniyle e-ticaret sitelerine mesafeli yaklaşmaktadır. Bir sitenin güvenli olup olmadığı, kimi detaylar üzerinden büyük ölçüde denetlenebilir. E-ticaret sitelerinden alışveriş yaparken aşağıdaki konulara özen göstererek güvenlik konularındaki şüphelerinizi giderebilirsiniz:
- Alışveriş yapacağınız site mutlaka SSL sertifikasına sahip olmalıdır. Bu sertifika, ödeme bilgilerinizin üçüncü kişilerin eline geçmeyeceğini garanti altına alır. Bir sitenin ödeme ekranında iken adres satırında bir kilit simgesi görüyorsanız bu, o sitenin SSL sertifikasına sahip olduğu anlamında gelir.
- Alışveriş sitelerinde kullanılan e ticaret ödeme türleri, teknik olarak kredi kartı şifrenize ihtiyaç duymaz. Eğer ödeme esnasında sizden bu tür bir bilgi talep ediliyorsa şifrenizi girmeyin ve satın alma sürecini sonlandırın.
- Sitenin iletişim ve adres bilgilerinin açık olarak yazılıp yazılmadığını kontrol ederek o işletmenin güvenilirliği hakkında fikir edinebilirsiniz. Bu bilgiler aynı zamanda yaşanabilecek sorunlar karşısında da şirketle iletişime geçerken işinize yarar.
- Yaptığınız alışverişe göre tarafınıza kesilen fatura, sizin herhangi bir sorun hâlinde itirazınızda kullanacağınız önemli bir yasal dayanaktır. Bu nedenle sitenin alışverişler için fatura kestinizden emin olmanız önemlidir.