
Responsive tasarım; Web sitenizin tasarımının her çeşit ekran çözünürlülüğüne uyum sağlayabilmesine denir göre uyum sağlamasıdır. Örnek verecek olursak responsive olması planlanan bir web sitesinin görünümü masaüstü bir bilgisayarda farklı bir tasarıma sahipken mobil bir cihazda da farklı bir tasarıma sahip olur. Burada CSS3 ile birlikte gelen yeniliklerle aynı sayfa, farklı çözünürlüklere göre tekrardan şekillenmektedir. Daha iyi anlayabilmeniz adına web sitenize ev sahipliği yapan tarayıcının boyutlarında değişiklik yaparak nasıl bir şekil aldığı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Tarayıcıyı boyutu azaldıkça önce tablet sonra akıllı telefonlara göre tasarlanmış uyumlu bir tasarımın aynı sayfada gerçekleştiğini farketmeniz mümkün.
Responsive tasarımla birlikte masaüstü, tablet ve akıllı telefonlarda web sitesi herhangi birşeye bağlı olmadan uygun tasarımlar yapabilmektedir. Siteye mobilden giriş sağlandığında tasarım değişiklik yaşar, menüler telefonlara uyum sağlayacak şekilde boyut olarak küçülerek üzerine tıklandığında açılacak şekilde düzenlenir, fontlar ekranı büyütmeden okunacak şekilde tasarlanırken, resimler de ekran çözünürlüğüne göre değişerek uygun şekilde görüntülenmesi sağlanır. Frame ve diğer özelliklerin de çözünürlüğe göre değiştiği görülür. Gerektiği zaman gerçek tasarımda bulunan bazı modüller gizliye alınır.
Responsive tasarımla birlikte ayrı bir subdomain ya da sanal dizinde mobil site yapmaya gerek kalmayacaktır. Herhangi bir yönlendirme yapmanıza da gerek kalmaz. Ayrı bir url’ye gerek kalmaması arama motoru performansı açısından artı yönden etki sağlar. Url yapısı ve sitenin indexlenmesi mobil site yapımına kıyasla daha da kolay hale gelir. Reponsive tasarımda farklı platformalar için farklı web siteleri yapamaya gerek yoktur. Maliyeti daha az, yapılması daha basit hale gelir. Bakım , güncelleme ve geliştirme kısmından daha az vakit kaybedersiniz.